İngilizlerin Mudanya'ya asker çıkarması sırasında kahramanca mücadele verenlerden biride Mudanyalı Şükrü Çavuştur. Mudanya tarihiyle ilgisi bakımından Mudanyalı Şükrü Çavuş'un hikayesini de değinmekte yarar vardır. Bu konuda İstiklal savaşı ile ilgili bir eser yazan Rahmi Apak şu bilgileri vermektedir. "Bu harekatta 56. tümenin Mudanya'da bulunan bir bölüğüne ait subay ve bazı erler esir edilmişlerdi.
Bu olaydan sonra Mudanya'ya Bursa'dan bir tabur gönderilmişti. Bunun üzerine İngilizler bazı harp gemilerinden indirdikleri dubalar üzerine asker bindirip kıyıya çıkma girişiminde bulunmuşlardı.
Bu olay sırasında Mudanya karakolunda bulunan ve kendisi de Mudanyalı olan Şükrü Çavuş bir kaç erle İngilizlere karşı koyma girişiminde bulunmuş, bir binbaşı ve bir eri öldürmüş ancak gücü yetmediğinden, kasabayı savunarak çevredeki surlara çekilmiş ve orada İngilizler tarafından şehit edilmiştir.
Şükrü Çavuş ve diğer şehitler için Mudanya iskele meydanın bir kısımına şehitler için “ŞEHİTLER ANITI” yapılmıştır. Vatanı savunurken şehit düşen Mudanya’dan 9 askerimiz burada nur içinde yatıyorlar. Anıt üzerindeki kaidede de, 9 şehidimizin isimleri yazıyor:
ŞÜKRÜ ÇAVUŞ, ALİ OĞLU TAHİR, TALAT, MESTAN OĞLU OSMAN, AZİZ OĞLU MEHMET, HASAN OĞLU MEHMET, KÜRT HASAN, KAMBER OĞLU İBRAHİM, HALİL OĞLU MEHMET
Ayrıca, 1995 yılında da kahraman Şükrü Çavuş için, Ömerbey mahallesi, Deniz Caddesinde Şükrü Çavuş büstü ve meydanı, dönemin Başbakanı Mesut YILMAZ tarafından açılışı yapılarak, hizmete girmiştir.
Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu'nun Mudanya'yı anlatan yazısını okumak için tıklayın.
PDF formatında dır. Bilgisayarınızda Acrobat Reader Yazılımının yüklü olması gereklidir.





Mudanya Güncel Haberler RSS
Yorumlar
ve fotoğraflarda ailemizin yegane fotoğrafçısı olan sayın kazım gerçeker abimizin imzasını görünce çok duygulandım.
mudanyaya gönül veren değerli belediye başkanıma ve diğer bürokratlara da antalyadan (B.Belediyesi) çok selam ve sevgilerimi iletirim.
saygılarımla
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için.