Mudanya Belediyesi'nin 1976 yılında hizmete açılan binası, 2023 yılında meydana gelen Kumyaka merkezli 5,1 büyüklüğündeki deprem sonucunda ciddi hasar görerek yaklaşık bir yıldır kapalı bulunuyordu. Kontrollü yıkımı bugün gerçekleşti.

Deprem sonrası yapılan değerlendirmelerin ardından, binanın yıkımına karar verildi. Yıkım süreci, eski Vakıflar Bankası'nın bulunduğu alan üzerinden başlatıldı. Toplamda 4.040 metrekare alana sahip beş katlı betonarme binanın yıkımı, müteahhit firma tarafından yürütülüyor.
Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Nisa Kartaltepe, yıkım sürecinin tamamlanmasının ardından yeni belediye binasının tasarımı için bir yarışma düzenleneceğini açıkladı. Kartaltepe, “4 Aralık 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonrası belediye binamız kullanılamaz hale geldi. Yapılan riskli yapı tespiti ve mevzuat işlemlerinin ardından Temmuz ayında ihale sürecini başlattık. Yıkım işlemlerine ise 16 Ağustos’ta başladık. Şimdi ise kentsel tasarım projesi için bir yarışma düzenliyoruz. Yeni bina, kentsel koruma projesi çerçevesinde sit alanında yer alacak ve kent kimliğine uygun, mimari ve şehircilik açısından özgün projeler arıyoruz. Seçilen projeyi 2026 yılında hayata geçireceğiz ve Mudanyalılara yakışır bir bina sunmayı hedefliyoruz,” şeklinde konuştu.
Yıkım işlemleri sırasında çevreye rahatsızlık vermemek amacıyla bariyerler çekilmiş olup, çalışmalar dikkatli bir şekilde yürütülüyor. Yeni binanın tasarım süreci tamamlandığında, Mudanya'nın kent kimliğine uygun modern bir yapı inşa edilerek 2026 yılında hizmete sunulacak. Bu süreç, hem şehrin estetik dokusuna katkı sağlamak hem de işlevsel bir belediye binası kazandırmak amacıyla titizlikle yürütülecek.
ARŞİVDEN SEÇMELER
MUDANYA DEPREMİNİ 5.1 OLARAK 11 EKİM'DE ÖNGÖREN YÜKSEL CİVELEK BELEDİYEYİ UYARMIŞ
MHP'li Bülent ERDEN'den Başkan TÜRKYILMAZ'a Belediye Binası İçin Acil Çözüm Önerisi