Esnaf Başkanı USTA'dan Bomba Sorular. Şok Açıklamalar

Mudanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Emir Ali USTA Radyo Poyraz ve mudanya.gen.tr ‘de ortak yayınlanan Yerel İmza programında Öner KIRAN’ın konuğu oldu. Sorulara samimi ve dobra cevaplar veren Esnaf Teşkilâtları Başkanı USTA hem odanın, hem de kooperatifin geçen 2019 yılı faaliyetlerini özetleyerek yerel yönetimlerden ve hükümetten beklentilerini açıkladı.

"Türkiye'de 48. Kooperatifiz"

Mudanya'da 7 yıl önce işbaşına geldikleri Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nde devraldıkları 10 milyon liralık plasmanı geçen sürede içindeki geri dönüşü yüksek kredi tahsilatları sayesinde 116 milyon 500 bin liraya ulaştıklarını kaydeden Başkan Emir Ali Usta, Türkiye'de faaliyet gösteren bin kooperatif arasında 48. sırada, 45 kooperatifin olduğu 7. bölgede ise bölgede ise 10. sırada olduklarını açıklayarak “Mudanya esnafıyla gururduyuyorum. Esnafımız dürüst ve borcuna sadıktır” dedi.

Esnafımız Düşük Faizli Krediyle Yaşıyor.

2019 yılında 554 esnafın 60 milyon 420 bin lira kredi kullandığı Mudanya'da, takip oranının binde 8 olduğunu açıklayan Usta, teftişlerden de yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle birlikte alınlarının akıyla çıktıklarını kaydetti. Kredi Kefalet Kooperatifi'nin altın çağını yaşadığını dile getiren Usta, faiz oranlarının yüzde 6'dan senelik yüzde 4,5'e düştüğü belirterek “Cumhuriyet tarihinde bu kadar düşük faizli destek kredisi hiç bir zaman olmamıştır” dedi.

USTA bloke sermayesinin yüzde 3'ten 2'ye, masraf karşılıklarının da yüzde 1,5'ten 1,25'e indiğini belirterek Mudanya Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifini bugünkü başarısının ardında Bölge Birlik Başkanı Bahri Şarlı olduğunu vurgulayarak Şarlı’ya teşekkür etti. USTA Bölge Birlik Başkanı Şarlı’nın plasman temini başta olmak üzere esnafın her türlü sorununda 24 saat ilgili ve ulaşılabilir bir başkan olmasının esnaf camiası açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

USTA’dan Bomba Açıklama “Bu Dönem Kimse Esnaflığa Soyunmasın Batar”

Bin 625 üyeli Mudanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın da çalışmalarını özetleyen Esnaf Teşkilatları Başkanı Emir Ali Usta, 2019 Yılında Mudanya’da 281 işyerinin açılış yaptığını 231 işyerinin kepenk indirmek zorunda kaldığını, ülke genelinde kepenk kapatan esnaf sayısının açılış yapan esnaf işyerleri sayısından fazla olduğunu açıklayarak esnafların ticari hayatlarının devamı için mevcut şartların çok ağır olduğunu vurguladı.

Afaki Yüksek Kiraları Mudanya Belediyesi Tetikledi.

Sıkıntıların başında işyeri kiralarının yüksekliği olduğuna dikkat çeken USTA Mudanya Belediyesi mülklerinin kiralarındaki afaki artışın özel mülk sahiplerine örnek oluşturarak içinden çıkılmaz bir hal alan çok yüksek kiraları tetiklediğini belirtti. “Çok açık söylüyorum esnafımız yüksek kira bedeliyle yer tutmasınlar. Şu anda askerden yeni gelmiş gençlerimize bu dönem esnaflık yapmalarını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Ben gidişatın farkındayım ve eğer kenarlarında çok iyi bir sermaye yoksa batarlar. Hatta çok iyi sermayesi olanlara bile tavsiye etmiyorum” dedi.

“Oda Aidatları Kalksın. “

Mudanya Esnaf Teşkilatları Başkanı Emir Ali Usta, hükümet nezdindeki taleplerini "İşyeri açma ruhsatlarını Esnaf Odaları olarak biz verelim. 2. sınıf esnafın defterlerini biz tutalım. Defter tasdiklerini noterler değil, odalar yapsın. Tekel ruhsatı dediğimiz TAPDK ruhsatlarını biz verelim. İşyeri açılış kapanış saatlerini Esnaf Odaları belirlesin". Şeklinde sıralayan USTA “Oda aidatları da kalksın. 29 çeşit vergi veren esnafımız kuvvetli Odalar Sayesinde bir nebze nefes alsın. Devletimizin bürokrasisindeki yüküde azalmış olur” dedi.

Mudanya’da kış mevsiminde bile trafiğin sıkışık olduğunu dile getiren USTA yaz aylarında trafik ve otopark sorunlarının başı çektiğini şimdiden tedbir alınmaz ise yaz aylarının çekilmez olacağını vurguladı.

Tarihi Tren Hattı Yolu Halen Devletin Acilen Yol Yapılmalı

Mudanya- Bursa Tarihi Tren Yolu’nu (dekovil hattı) gündeme taşıyan USTA 50 metre genişliğinde olan bu hattın halen devlette olduğunu bu yolun acilen gerek Karayolları, gerekse Bursa Büyüşehir Belediyesi tarafından yapılıp, asfaltlanarak mevcut trafik yoğunluğunun azaltılmasının akıllıca bir çözüm olacağına inandığını söyledi.

"Koruma Planı Anıtlar'a Neden Onaylatılmıyor?"

Halk arasında Girit Mahallesi olarak anılan Halitpaşa Mahallesi 12 Eylül Caddesi'nde SİT alanında faaliyet gösteren esnafların da sıkıntısı olduğunu dile getiren USTA bazı şikayetler sonucu bu bölgede bulunan işyerlerinin ruhsatlarının iptal edilmesinin istendiğini ve yargıya taşınan durumla birlikte buradaki esnafların ruhsat iptalleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Usta, "Bir kısım esnafımız konuyu İdare Mahkeme'ye götürerek, yürütmeyi durdurdu. Ancak bu ruhsatları veren Mudanya Belediyesi! SİT alanı, o dönemde de vardı. Buranın Koruma Planı var. Bu plan, neden halen Anıtlar Kurulu'na onaylatılmıyor. Daha önceki çeşitli açıklamalarında da konuyu gündeme getirdim. Koruma Planı ile ilgili bana tarihini, sayısını verin ben takip edeyim dedim. Bu tür olaylar bizleri üzüyor. Bir an evvel buradaki esnaflarımız rahat bir nefes alması için Koruma Planı'nın Anıtlar Kurulu'ndan tasdik edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

“5 yıl geçmiş bu plan nerede?”

Öner KIRAN’ın “Mahkeme ruhsat iptalleri konusunda menfi yönde karar verirse ne olacak? “sorusuna Esnaf Başkanı “Ruhsatlar iptal olacak. Halbuki burasının hareketli olması insanımız açısından çok daha iyi, Büyük ada, Cunda adası vesair tarihi alanlarda bu iş nasıl çözüldüyse burada da öyle çözülmesi gerekiyor” diyerek Mudanya Belediyesinin konu hakkında halkı yeterince bilgilendirmediğini, konuyu gerektiği şekilde takip edip etmediğinin bilinmediğini belirterek sordu “5 yıl geçmiş bu plan nerede?”

Radyo Poyraz'da Öner Kıran'ın sunduğu Yerel imza Programına Katılan Emir Ali USTA sorulara samimi ve dobra cevaplar veren Esnaf Teşkilâtları Başkanı USTA hem odanın,  hem de kooperatifin geçen 2019 yılı faaliyetlerini özetleyerek  yerel yönetimlerden ve iktidardan beklentilerini açıkladı.

Küçük Sanayi Sitesi İçin Çok Uğraştık. Ama Umudum Yok

Esnaf Teşkilâtları Başkanı Başkanı Emir Ali Usta, ilçede mahalle aralarında faaliyet gösteren iki ayrı sanayi sitesindeki esnafa mevcut yerleriyle ilgili emsal imar verilerek yeni sanayi sitesi yapılması gerektiğini, emeğini ve yatırımını mevcut sanayi sitelerine yapmış olan esnafların mağdur edilmemesi gerektiğini vurguladı. Esnaf Başkan Usta, Işıklı Mahallesi yolunda dillendirilen proje çalışmasıyla ilgili de, "Sanayi Sitesi buraya yapılacaksa yapılsın ama şu anda Işıklı yolunun etrafında yapılaşma başladı. Şimdi sanayi sitelerinin şehir içinde kaldığı gerekçesiyle düştüğümüz duruma 10 yıl sonra burada yeniden düşeceğiz" dedi.

“6 Yıldır Sonuç Alamadık”

Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak her fırsatta dile getirdikleri önerilerini bir kez daha yineleyen Başkan Usta, "Tepederbent mevkiinden aşağıya inerken kayan bir bölge var. Orada anladığım kadarıyla inşaat da mümkün değil. Bu bölgenin sanayi sitesi olarak plana işlenmesi, altyapısının yapılması gerekir. Eğer isteniyorsa sanayi sitelerindeki esnaflar bir kooperatif kurar, biz de onlara oda olarak tam destek veririz. Ya da Güzelyalı'da yaptığımız Kapalı Pazaryeri gibi Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın iktisadi işletmesi aracılığıyla oraya yeni yapılacak sanayi sitesinin yapımına da biz varız. Ancak Mudanya'da mahalle aralarında kalan esnafı sosyal donatılarıyla bir araya tutacak sanayi komplesiyle ilgili 6 yıl oldu sonuç alamadık" diye konuştu.

Yerel İmza - Radyo Poyraz VİDEO

Esnaf Başkanı USTA'dan Bomba Sorular. Şok Açıklamalar

"Türkiye'de 48. Kooperatifiz"

Esnafımız Düşük Faizli Krediyle Yaşıyor.

USTA’dan Bomba Açıklama “Bu Dönem Kimse Esnaflığa Soyunmasın Batar”

Afaki Yüksek Kiraları Mudanya Belediyesi Tetikledi.

“Oda Aidatları Kalksın. “

Tarihi Tren Hattı Yolu Halen Devletin Acilen Yol Yapılmalı

"Koruma Planı Anıtlar'a Neden Onaylatılmıyor?"

“5 yıl geçmiş bu plan nerede?”

Küçük Sanayi Sitesi İçin Çok Uğraştık. Ama Umudum Yok

“6 Yıldır Sonuç Alamadık”

Yerel İmza - Radyo Poyraz VİDEO

radyopoyraz.com sunar