Marmarabirlik Orhangazi Kooperatif Başkanı Remzi Bayram, geçtiğimiz günlerde Marmarabirlik Yönetim Kurulu tarafından görevden alınan Hidamet Asa’nın basına yönelik açıklamalarına sert bir dille yanıt verdi. Bayram, Asa’nın açıklamalarını gerçek dışı ve kurumun itibarını zedeleyici olarak nitelendirirken, kamuoyunu doğru bilgilendirme sorumluluğuyla bir basın açıklaması yaptı.

“Azledilen birinin kurum adına konuşması kabul edilemez”
Başkan Remzi Bayram açıklamasında, görevden alınan bir kişinin Marmarabirlik hakkında basına beyanatta bulunmasını etik dışı bulduğunu belirtti. Bayram, “Senin azledilen bir kişi olarak basın açıklaması yapman, ortakları yanıltman demektir. Açıklama yapmaman gerekir. Çünkü sen artık bu kurumun temsilcisi değilsin. Birliğe zarar vermekten vazgeçin!” ifadelerini kullandı.
Zarar, Asa’nın da imzaladığı önergeyle örtüldü
Bayram, Marmarabirlik’in 2023/2024 iş yılı sonunda yaklaşık 4,2 milyar TL zarar ettiğini ve bu zararın Genel Kurul kitapçığında açıkça belirtildiğini hatırlattı. Bu zararın, eski Başkan Asa’nın da imzasını taşıyan bir önergeyle yedek akçe ve fonlarla kapatılmasının teklif edildiğini belirten Bayram, “Kendi önergesinden habersizmiş gibi davranması şaşırtıcıdır” dedi.
“Zeytin satıp yerine koymadan başarı mı olur?”
Marmarabirlik’in 2023/2024 döneminde 2 milyar 823 milyon TL’lik zeytin alımı yaptığını ve buna karşılık 3 milyar 135 milyon TL banka kredisi kullandığını belirten Bayram, geçmiş yıllardaki borçsuz alımları hatırlattı. “2017 yılında bir kuruş kredi çekmeden 51 bin ton zeytin alan bir kurum, bugün daha düşük miktarda zeytini milyarlarca borçla alıyorsa bu başarı değil, tam anlamıyla çöküştür” ifadelerini kullandı.
Bayram, Asa'nın kendi ifadesiyle zeytin sattığını yerine koymadan hareket ettiğini vurgulayarak, "İki kilo satıp bir kilo yerine koymak başarı mıdır?” diye sordu.
“Seçimde değil, masada kaybettiğini söylüyor; gerçek bu değil”
Bayram, Asa’nın “seçimde değil, masada kaybettim” şeklindeki açıklamasını da yalanladı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu’nun Asa’dan bir iyileştirme planı talep ettiğini ancak Asa'nın buna yanıt vermediğini belirten Bayram, “Bu yüzden azledildiğini öğrendim. Yani seçimle değil, yönetimsel başarısızlıkla görevden alınmıştır” dedi.
“Kooperatifler arası yardım komik bir iddiadır”
Bayram, Asa’nın “Orhangazi’nin İznik’in yerine getirilmeye çalışıldığı” ve “kooperatifler arasında yardım yapıldığı” yönündeki iddialarına da sert yanıt verdi. “Bir kooperatifin başka bir kooperatife yardım etmesi gibi bir şey mümkün değildir. Böyle bir mevzuat yoktur. Bu ifadeler komiktir” dedi.
“Azledilen kişi ezik gibi toplantılara katılmamalı, istifa etmelidir”
Açıklamasında Asa’yı doğrudan hedef alan Bayram, “Azledilen bir yönetim kurulu başkanı ezik gibi toplantılara katılacağına, gereğini yapmalı ve yönetim kurulu üyeliğinden de istifa etmelidir” çağrısında bulundu.
“Beş bin ortağı olan bir kooperatifimizin, siz hariç herhangi bir üyesinin Birlik Yönetimi’nde yer alması İznik Kooperatifi ve Marmarabirlik için çok daha hayırlı olacaktır” diyerek Asa’ya açık bir mesaj verdi.
“Marmarabirlik’e kimse çökemez!”
Bayram, Asa’nın “Marmarabirlik’e çökmek isteyenler var” şeklindeki açıklamasını da iftira ve hayal ürünü olarak değerlendirdi. “Marmarabirlik gibi 71 yıllık bir kuruma kimse bugüne kadar çökememiştir, bundan sonra da asla çöktürülemez. Bu tür söylemler ancak başarısızlığı örtbas etmeye yönelik mesnetsiz iddialardır” dedi.
“İlk görev: Bırakılan enkazı kaldırmak olacak”
Başkan Bayram, yeni yönetimin ilk önceliğinin, Asa’nın arkasında bıraktığı finansal ve yönetsel enkazı kaldırmak olduğunu ifade ederek, “Marmarabirlik emin ellerdedir. Ortaklarımız müsterih olsun” mesajını verdi.
“Maddi konulara da girerim”
Açıklamasının sonunda Remzi Bayram, “Mal varlığı ve akçeli işlerle ilgili konuşmam gerekirse, onu da yaparım” diyerek Asa’ya gözdağı verdi.
📌 Öne Çıkanlar:
Marmarabirlik’in 2023/2024 zararı: 4,2 milyar TLKullanılan banka kredisi: 3,1 milyar TL
Kooperatifler arasında yardım iddiası yalanlandı
Asa’ya: “İstifa et, ortakları yanıltma!” çağrısı
“Marmarabirlik 71 yıllık bir kurum, çöktürülmez!”
___________ ;__________
HİDAMET ASA Gerçekleştirdiği Basın Açıklamasında Neler Söylemişti Hatırlayalım;
Görevden Alınmadım Masada Kaybettim...
Marmarabirlik'in önceki Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Bursa'nın İznik ilçesinde düzenlediği basın toplantısında hakkındaki iddialara cevap verdi.
Görevden alınmadığını söyleyen Asa, " Yönetim kurulu toplantısında görev dağılımı istendi. Toplantı salonunu terk ettim. Seçimde kaybetmedim masada kaybettim. Yol yürüdüklerim böyle bir tercih yaptı.
Bu güne kadar hiçbir şaibeye karışmadan 15 yıl boyunca görevimi sürdürdüm. Çalmadım, çaldırmadım. Akçeli işlerle hiç işim olmadı. Alnım açık Başım dik." dedi.___________()___________
ORHANGAZİ BAŞKANI REMZİ BAYRAMIN MARMARABİRLİK ORTAKLARINI DOĞRU BİLGİLENDİRMEK İÇİN YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI
TAM METİN;Azledilmiş olan bir kişinin kurum hakkında açıklama yapmasını doğru bulmuyorum
AZLEDİLEN
Hidamet Asa’nın basına yaptığı gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan açıklamalar karşısında Marmarabirlik Orhangazi Kooperatif Başkanı olarak gerçekleri anlatmak üzerime vazife olmuştur.
Şöyle ki;
Marmarabirlik tarafından Genel Kurul kitapçığında, Birliğin 2023/2024 iş yılını yaklaşık 4,2 milyar zararla kapattığı açıkça ifade edilmiştir.
Genel Kurul’da eski Başkan Hidamet Asa’nın da imzası olan önerge ile zararın yedek akçe ve fonlarla kapatılması Genel Kurul’a teklif edilmiştir. Kooperatif delegeleri de bu yönde oy kullanmışlardır. Asa’nın KENDİ ÖNERGESİNDEN HABERİNİN OLMAMASI ŞAŞIRTICIDIR.
Öte yandan yine Marmarabirlik’in dağıttığı Genel Kurul kitapçığında 2023/2024 iş yılında 2 milyar 823 milyonluk zeytin aldığı ve iş yılında 3 milyar 135 milyonluk banka kredisi kullandığı ifade edilmektedir.
2017/2018 iş yılında bir TL bile kredi kullanmadan 51 bin ton zeytin alan Marmarabirlik’in kampanya tutarından daha fazla borçlanması nasıl bir başarıdır?BUNU DA KENDİSİNE MAL ETMESİ GEREKMEZ MİDİR?
Ayrıca Marmarabirlik Yönetim Kurulu’nun Birliği tekrar borçsuz günlerine geri getirmek için Sayın Asa’dan bir plan istediğini, bu çağrılara cevap alamayınca, Asa’yı bu yüzden AZLETTİKLERİNİ öğrendim.
Yani “Seçimde değil, masada kaybettim” lafı da görüldüğü gibi tamamen hayal ürünüdür.
Bir kooperatifin başka bir kooperatife yardım etmesi ifadesi ne kadar KOMİK bir ifadedir...Marmarabİrlİk’in böyle bir planlaması olmadan, bizim mevzuatımızla bunun mümkün olmadığının altını önemle çizmek istiyorum.
Aynı zamanda Marmarabirlik seçimlerinin 2026 yılında olduğu camiamızın malumudur. Bu noktada da Asa, “Remzi Bayram, İznik’in yerine Orhangazi’yi getirmek istiyor” yalanını söylüyor. Böyle bir şey söz konusu bile değildir.2017 yılında 100 milyon dolarlık zeytini kredi çekmeden alabilen Marmarabirlik, bugün 2 milyar 800 milyonluk zeytini 3 milyarlık kredi ile alıyor. Asa’nın kendi ifadesiyle sattığını yerine koymadan, yani 2 KİLO ZEYTİN SATIP 1 KİLO ZEYTİNİ YERİNE KOYMAK MI BAŞARIDIR?
Dün yaptığı basın toplantısından anlaşılacağı üzere kendi başarısızlığını örtmek için ‘birileri bir yere çökecek’ yalanını söylemektedir. Böylesi mesnetsiz bir iftiraya Marmarabirlik’in ne yeni seçilen Başkanı’nın, ne Yönetim Kurulu’nun, ne de hiç bir çalışanının buna müsade etmeyeceğine eminim. Marmarabirlik gibi 71 yıllık geçmişe sahip bir kuruma bugüne kadar kimse çökememiştir. Böyle bir şeye bundan sonra da zinhar izin verilemez!Benim kanaatimce Marmarabirlik Yönetimi’nin ilk projesi, kendisinin bıraktığı ENKAZI KALDIRMAK olacaktır.
Marmarabirlik’e çökecekler’ iftirasını atıyor olması son derece DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR.
Bu kadar çok yalanı fütursuzca söyleyen Birliğin eski Başkanı ve hiç sorgulamadan dediklerini onaylayan Kooperatif Yönetim Kurulu haricinde, İznik Kooperatifi ortakları ve tüm İznikli kardeşlerime sevgi ve saygılarımı sunarım.
*****************
Azledilen Yönetim Kurulu Başkanı ezik gibi toplantılara katılacağına, gereğini yapıp Yönetim Kurulu Üyeliği’nden istifa etmeli; Beşbin ortağı olan Kooperatifimizin Siz hariç herhangi bir üyesinin Birlik Yönetimine geçmesi İznik Kooperatifi ve Kooperatiflerimiz dolayısıyla Marmarabirlik için çok yerinde olacaktır. Kendisini istemeyen bir yönetimle devam etmek yerine, mesajı alıp derhal istifa etmelidir. Değerli İznikli Kooperatif Ortaklarımız ve tüm İzniklilere en derin Saygılarımı Sunarım.Buradan Asa’ya sesleniyorum:
YÖNETİM KURULUNU GENEL KURUL SEÇER, YÖNETİCİLERDE BAŞKANI SEÇER, AYNI ZAMANDA BAŞARISIZ GÖRDÜĞÜNDE BAŞKANI AZLEDER.SENİN AZLEDİLEN BİR KİŞİ OLARAK BASIN AÇIKLAMASI YAPMAN ORTAKLARI YANILTMAN DEMEKTİR. AÇIKLAMA VEYA BEYANDA BULUNMAMAN GEREKİR, ÇÜNKÜ SİZ AZLEDİLMİŞ BİR KİŞİSİNİZ. BİRLİĞE ZARAR VERMEKTEN VAZ GEÇİN.
OTUR OTURDUĞUN YERDE!
MARMARABİRLİK EMİN ELLERDE...
NOT : MAL VARLIĞI VEYA AKÇELİ İŞLERİDE İSTERSEN KONUŞABİLİRİZ.
Marmarabirlik Orhangazi Kooperatif Başkanı Remzi Bayram