Millet Partisi Bursa İl Başkanı Hüsamettin Akyıldız, köprü ve otoyolların gelirleriyle birlikte 25 yıllığına özel şirketlere devredilmesinin gündeme gelmesine sert tepki gösterdi. Akyıldız, söz konusu altyapı yatırımlarının milletin ortak emeğiyle hayata geçirildiğini vurgulayarak, bu varlıkların uzun süreli devrinin kamu yararı açısından ciddi soru işaretleri barındırdığını söyledi.

Kamuoyunda tartışma yaratan konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Akyıldız, “Köprüler ve otoyollar yalnızca birer ulaşım hattı değil; milletimizin ortak emeğinin ve fedakârlığının eseridir” ifadelerini kullandı.
“Ehil insan kalmadı mı?”
Devasa ulaşım yatırımlarının gelirleriyle birlikte çeyrek asır süreyle özel şirketlere bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Akyıldız, İstanbul’daki iki köprünün yıllık kârının 112 milyon dolar, özelleştirilmesi planlanan otoyolların yıllık kârının ise 179 milyon dolar seviyesinde olduğunu öne sürdü.
“Bugün devletin kasasına giren bu gelirlerin yarın yabancı şirketlerin hanesine yazılması kabul edilemez” diyen Akyıldız, “Bu memlekette bu işleri yapacak ehil insanlar kalmadı mı? Büyük Türk milleti hiçbir imtiyazlı zümreye mahkûm değildir. Bu millet; yaptığı yolu da, köprüyü de kendi imkânlarıyla yönetebilecek kudrete sahiptir” değerlendirmesinde bulundu.
“Kamu kaynağı kamuya yük olmamalı”
Geçmişte gerçekleştirilen büyük ölçekli ihalelere de atıfta bulunan Akyıldız, yüklenici firmaların projeleri çoğu zaman alt yüklenicilere devrettiğini, finansmanın ise kamu bankaları üzerinden sağlandığını hatırlattı.
Bu modelin, kamu kaynaklarıyla yapılan projelerin maliyetinin yeniden kamuya yüklenmesi sonucunu doğurduğunu savunan Akyıldız, “Aynı hataların tekrar edilmesi kabul edilemez. Geçici bir rahatlık uğruna kalıcı millî değerler gözden çıkarılamaz” ifadelerini kullandı.
“Millî ekonomi esas olmalı”
Özelleştirme süreçlerinde rekabet, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin esas alınması gerektiğini belirten Akyıldız, sürecin belirli gruplara yoğunlaşacak biçimde değil, geniş katılımlı ve denetlenebilir bir çerçevede yürütülmesi çağrısında bulundu.
“Özelleştirme söz konusu olacaksa, süreç yerli sermaye ve ulusal ekonomik aktörler üzerinden tasarlanmalı; kamu varlıklarının mülkiyet ve kontrolü millî ekonomi içinde muhafaza edilmelidir” diyen Akyıldız, vatandaşların ortaklık modelleriyle bu projelere katılımının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Akyıldız, açıklamasını “Yiğitlik satmak değil, taş üstüne taş koymaktır. Günü kurtarmak değil, geleceği inşa etmektir” sözleriyle tamamladı.




