Colors: Orange Color

Bana göre otun kralı. Paylaştığım görüntüler, bizzat topladığım hafif acımtrak gerçek radika ve haşlanmış hali. Limon, tuz ve sızma zeytinyağ ile servise hazır hale gelecek. Haşladığımız ot, rengini kaybetmemeli, bir anlamda zümrüt yeşili olmalı. Haşlayanın ustalığı bence bu ayrıntıda gizlidir.

Küçük yerleşimlerin mutfaklarından söz edebilmek için, yakın çevresinin yüzyıllık, hatta binyıllık mutfak alışkanlıklarından söz etmek yararlı olur.

Mudanya, tarihi kayıtlara her ne kadar küçük bir yerleşim olarak geçmişse de, koskoca Osmanlı İmparatorluğu’nun beşiği olan Bursa ilinin denize bakan yüzü, gözü, gözbebeğidir. Uludağ’ın keskin ve karlı yamaçlarının serinliği, Mudanya’nın oylumlu koylarının ılımanlığına bırakınca kendini, bütün bir Anadolu coğrafyası ‘hazır ola’ durur sanki!

Sonbahar aylarına mahsus “zoho, eşek helvası, sütlü ot, çoban düdüğü, Türkmen düdüğü” gibi isimlerle anılan çohus, radikadan sonra en sevilen ottur. Bu otu satın alırken ya da toplarken kalın köklü olmasına dikkat edin. Kök ne kadar kalınsa, ot o kadar körpedir.  Fotoğraflarda otun ayıklanmış halini de görebilirsiniz.

Diğer otlar gibi köklerinde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkamalısınız.

Bostanın heybetlisi, en ulu’su.
Kültürümüzün vazgeçilmezi. hatırlarım, çocukluğumda bu sebzeleri yediğimiz için bazıları tarafından eleştirilirdik. Günümüzde ise şevketi bostanı öyle yemeklere karıştırıyorlar ki, şaşırıp kalıyorum
Şevketi bostanın yapılışını sizlerle paylaşıyorum.

Nesilden nesile aktarılan kat kat lezzet " Girit Tatlısı " Mudanya mutfağının enfes lezzetlerinden olup, şerbetli tatlı sevenlerin sofralarının baş köşesinde yer bulmaktadır.

Ama hemen belirtmekte yarar var ki bu enfes lezzet malzeme kalitesinden ve miktarından taviz verilmeden yapılmalıdır ki damaklarda unutulmaz bir tat bıraksın.

Arapsaçı, Akdeniz ve Ege ve civarında neredeyse yıl boyunca yetişen, keskin kokulu ve yeşil bir bitki türüdür. Yapısal olarak dereotunu andıran arapsaçı, mutfaklarda kullanılan rezene bitkisinin yabani bir türüdür. Dolayısıyla rezeneyle aynı özellikleri ve etkileri gösterir. İçinde B ve C vitamini ile bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Arapsaçı, genelde şifalı bir bitki olarak bilinir ve kullanılır. Kuzu eti ile bir araya geldiğinde enfes lezzetiyle sofraların baş köşesinde yer alır.

Birçok meze de olduğu gibi bu müthiş lezzeti herkes kendi damak tadına göre hazırlıyor. Hazırlanan tariflerdeki en büyük ortak nokta 2 çeşit peynir kullanılması ve mutlaka içine ceviz girmesi. Mezemize file fıstık ve badem ekleyebileceğiniz gibi bu kuru yemişleri file yerine bütün alıp döverek de kullanabilirsiniz. Böylelikle dövülmüş kuruyemişin kendine has yağlarının mezeye dahil olması lezzeti arttıracaktır. Fakat tarifimiz Girit usulü.

Mudanya'nın Meşhur Zeytinyağlı Enginarı. Osmanlı zamanında Mudanya Altıntaş civarında yetiştirilen enginarlar takalara yüklenip İstanbul'a payitahta doğru yola çıkarmış. Osmanlı Saray Mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan kılçıksız Mudanya enginarı hem sağlık dostu, hem de kılçıksız yapısı, enfes lezzetiyle sofralarımızın baştacı.

Lafontaine

Sosyal medyada bizi takip edin

Bu hafta öne çıkanlar

Namlı Metal