Zeytinyağlı Enginar Dolması

Mevsiminde sofralarımızın baştacı olan Zeytinyağlı Enginar Dolması yapıyoruz. Yapımı emek isteyen fakat buna değer olan enfes lezzetiyle afiyetle sofranızda yer açmanız dileğiyle.

Malzemeler:

6 adet iri enginar.
Baldo cinsi pirinç
1 demet taze soğan(10 adet)
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
250 ml sızma zeytinyağı
2 adet limon
Bir çorba kaşığı kuş üzümü
1 adet kesme şeker
Çay kaşığı ucu ile karabiber
Çay kaşığı ucu ile tarçın
Bir miktar tuz.

Yapılışı:

Her bir enginar için avuç içiniz kadar pirinci kaynar su ekleyerek yarım saat kadar dinlendirin.
Taze soğan, maydanoz ve dereotunu yıkadıktan sonra ince ince doğrayın.
Pirinci süzdükten sonra doğradığınız yeşilliklerle karıştırın. Karışıma şeker, tuz, tarçın, kuş üzümü, bir limon suyu ve zeytinyağın 3/4 ünü ekleyip iyice karıştırın.

Sırada enginarların ayıklanması var. Derin bir kaba bol su doldurun, içine iki limonun kabuklarını atın. Suyun içinde kabukları elinizle iyice ezin kabuğun bünyesindeki aromanın suya geçmesini sağlayın. Enginarlar suyun içinde kararmayacaktır.

Enginarın dış yapraklarını iki sıra çıkartın. Uç kısmını bir miktar kesin. Yayınladığım videoda göreceğiniz şekilde tatlı kaşığı ile içini güzelce oyun ve suyun içine koyun.
Ayıklama işlemi bitince hazırladığımız harcı çok sıkı olmayacak şekilde enginarın içine doldurun ve ağzı yukarı gelecek şekilde tencereye yerleştirin. Enginarların hepsinin yüksekliği aynı olursa sonuç daha iyi olur. Bu yüksekliği sap kısmını keserken ayarlayabilirsiniz. Kalan zeytinyağı ile bir limon suyunu enginarların harcının içine sıra ile dökün.

Tencerenin içine enginarlarla aynı hizaya gelecek şekilde su koyun. Yağlı kağıtla enginarların üzerini kaplayıp, kapağı kapatın. Orta ateşte yaklaşık kırk dakika pişirin. Enginarın dış yaprağı çektiğinizde çanaktan kolayca ayrılıyorsa yemeğimiz pişmiştir. Enginarları derince bir pyrex e ters şekilde yerleştirin. Tencerede kalan suyun yarısını pyrex in içine ilave edin. Kalan suya bir miktar mısır veya pirinç nişastası ekleyip iyice kıvamlandırın.

Karışım iyice yoğunlaşınca kaşıkla enginarların üzerine dökün. Biraz dereotu takviyemiz ile dolmamız hazır. Her zeytinyağlı da olduğu gibi enginar dolması da piştikten bir gün sonra çok daha lezzetli olur.
Afiyet olsun.

Ömer Beydeş

Gerçek Girit Yemekleri Yapanlar Grubu

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Mevsiminde sofralarımızın baştacı olan Zeytinyağlı Enginar Dolması yapıyoruz. Yapımı emek isteyen fakat buna değer olan enfes lezzetiyle afiyetle sofranızda yer açmanız dileğiyle.

Malzemeler:

6 adet iri enginar.
Baldo cinsi pirinç
1 demet taze soğan(10 adet)
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
250 ml sızma zeytinyağı
2 adet limon
Bir çorba kaşığı kuş üzümü
1 adet kesme şeker
Çay kaşığı ucu ile karabiber
Çay kaşığı ucu ile tarçın
Bir miktar tuz.

Yapılışı:

Her bir enginar için avuç içiniz kadar pirinci kaynar su ekleyerek yarım saat kadar dinlendirin.
Taze soğan, maydanoz ve dereotunu yıkadıktan sonra ince ince doğrayın.
Pirinci süzdükten sonra doğradığınız yeşilliklerle karıştırın. Karışıma şeker, tuz, tarçın, kuş üzümü, bir limon suyu ve zeytinyağın 3/4 ünü ekleyip iyice karıştırın.

Sırada enginarların ayıklanması var. Derin bir kaba bol su doldurun, içine iki limonun kabuklarını atın. Suyun içinde kabukları elinizle iyice ezin kabuğun bünyesindeki aromanın suya geçmesini sağlayın. Enginarlar suyun içinde kararmayacaktır.

Enginarın dış yapraklarını iki sıra çıkartın. Uç kısmını bir miktar kesin. Yayınladığım videoda göreceğiniz şekilde tatlı kaşığı ile içini güzelce oyun ve suyun içine koyun.
Ayıklama işlemi bitince hazırladığımız harcı çok sıkı olmayacak şekilde enginarın içine doldurun ve ağzı yukarı gelecek şekilde tencereye yerleştirin. Enginarların hepsinin yüksekliği aynı olursa sonuç daha iyi olur. Bu yüksekliği sap kısmını keserken ayarlayabilirsiniz. Kalan zeytinyağı ile bir limon suyunu enginarların harcının içine sıra ile dökün.

Tencerenin içine enginarlarla aynı hizaya gelecek şekilde su koyun. Yağlı kağıtla enginarların üzerini kaplayıp, kapağı kapatın. Orta ateşte yaklaşık kırk dakika pişirin. Enginarın dış yaprağı çektiğinizde çanaktan kolayca ayrılıyorsa yemeğimiz pişmiştir. Enginarları derince bir pyrex e ters şekilde yerleştirin. Tencerede kalan suyun yarısını pyrex in içine ilave edin. Kalan suya bir miktar mısır veya pirinç nişastası ekleyip iyice kıvamlandırın.

Karışım iyice yoğunlaşınca kaşıkla enginarların üzerine dökün. Biraz dereotu takviyemiz ile dolmamız hazır. Her zeytinyağlı da olduğu gibi enginar dolması da piştikten bir gün sonra çok daha lezzetli olur.
Afiyet olsun.

Ömer Beydeş

Gerçek Girit Yemekleri Yapanlar Grubu

mudanyacicek.com sunar

Mudanya Nöbetçi Eczaneleri

Sosyal medyada bizi takip edin

facebook'ta mudanya.gen.tr'yi takip edin twitter'da Mudanya.gen.tr'yi takip edin youtube'da mudanyagentr'yi takip edin

Bu hafta öne çıkanlar