Nesilden nesile aktarılan kat kat lezzet " Girit Tatlısı " Mudanya mutfağının enfes lezzetlerinden olup, şerbetli tatlı sevenlerin sofralarının baş köşesinde yer bulmaktadır.
Ama hemen belirtmekte yarar var ki bu enfes lezzet malzeme kalitesinden ve miktarından taviz verilmeden yapılmalıdır ki damaklarda unutulmaz bir tat bıraksın.
Malzemeler
24 adet baklavalık yufka
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
1 Kilo taze günlük tuzsuzLor
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Şurup için
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
1 adet çubuk tarçın
- Fırını 170 dereceye ayarlayarak ısıtınız.
- Toz şeker, su ve çubuk tarçını tencereye alarak 15-20 dakika kaynatınız.
- Ateşten almadan limon suyunu ekleyiniz ve 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakınız.
- Fırın tepsisini bol tereyağı ile yağlayınız.
- Loru çukur bir kaba alarak tarçını ekleyiniz ve karıştırınız. Arzu ederseniz cevizi bu aşamada lorlu içe ekleyebilirsiniz veya son aşamada üzerine serpebilirsiniz. (biz üzerine serpmeyi tercih ediyoruz.)
- Mutfak tezgahına 1 adet yufkayı koyunuz ve üzerini tereyağı ile iyice yağlayınız. 2. Ve 3. Yufkayı da aynı işlemi tekrarlayarak araları yağlanmış üç katlı bir yufka elde ediniz.
- Hazırlamış olduğunuz lorlu içten koyunuz ve rulo halinde sarınız
- Ruloları birbirine temas edecek şekilde ve sıkıca yağlamış olduğunuz tepsiye diziniz.
- Fırına vermeden önce 5-6 cm aralıklarla keserek dilimleyiniz.
- Artan tere yağını üzerinde gezdirerek dökünüz.
- Üzerleri kızarana kadar – yaklaşık 30 dakika- pişiriniz.
- Fırından çıkarır çıkarmaz soğumuş şurubu kepçe ile gezdirerek tamamını dökünüz. Ilık olarak servis yapınız.
Afiyet Olsun.
Editörün notu "Sevgi Tunca Akuş'a tarif ve fotoğraflar için teşekkür ederiz."