Kahvaltı fofralarımıza hem renk, hem de enfes bir lezzet eklemek için dayanılmaz bir seçenek, Girit usulü portakal reçeli. Kış mevsiminin bolca bulunan meyvelerinden portakalın Girit'e özel tarifine göre yapılan reçeli sayesinde kahvaltı sofralarınızda unutulmaz damak tadını aylarca yaşayabilirsiniz. Zira doğal katkısız ve Girit usulü olarak yapacağımız reçelimizin lezzeti müthiş, raf süresi de bir hayli uzun.
Malzemeler şöyle;
1 kilo portakal
5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 adet limon
Reçeli yapmaya güzelce yıkadığımız portakalları kaynatmakla başlıyoruz. Portakalları bütün halde kaynayan suya atıyoruz.10 dakika kaynayan portakalları alıp soğuk suya bırakıyoruz. Portakal kabuğunun acı suyu gitsin diye bu işlemi en az üç kez tekrarlıyoruz.
Kaynatma ve soğuk suya bırakma işlemimiz tamamlanınca 5 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı su ile şerbetimizi hazırlıyoruz. Şerbet kaynadıktan sonra istediğimiz şekilde kestiğimiz portakalları içine atıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Dilediğimiz kıvama geldiğinden emin olduğumuz reçelimize bir adet limonun suyunu da ilave ettikten sonra ocaktan alıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz.
Soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Reçelimizi cam kavanoza kayarak ışık almayacak bir ortamda saklayabilir ya da sevdiklerinize bu muhteşem lezzeti ikram edebilirsiniz.
Portakal reçelimizi yaparken şu hususlara dikkat edilmeli;
Bazı tarifler, Girit'lilerin portakal kabuklarını biraz törpüledikten sonra da kaynatabildiğini yazıyor. Fakat şuna emin olun ki kaynayıp acılığını atan kabukların hiçbir zararları olmuyor. Hatta hoş bir görsellik ve aranılan bir lezzet katıyorlar.
- Reçelimizin lezzetli olmasını garanti etmek istiyorsak portakallarımız kesinlikle kalın kabuklu olmalı.
- Eğer portakal kabuğunun verdiği hafif mayhoşluğu sevmiyorsanız kaynatma işlemini üçten fazla tekrarlamalısınız. Böylece daha tatlı bir reçel elde edebilirsiniz.
- Ve kıvamı biraz daha az olsun isterseniz 5 bardak sudan biraz daha fazlasını koymalısınız.