Türkiye de değil dünya da bile eşi benzeri olmayan Uludağ, Deniz, Ulabat İznik gölleri, dereleri, kanyonları, çağlayanları eşsiz tada sahip içme suları bulunan harika bir cenneti cehenneme çeviren basiretsiz duyarsız canı acımayan Bursalı olmayan Bursa yı bilmeyen tanımayan yöneticiler sayesinde sanayi de geri kalmış.
Turizm de yok sayılan, toprağını her gün yabancılara satarak ormanları ve deniz kıyıları işgal edilen, tarımdan uzaklaşarak ne idiğü belirsiz cam ve beton yığınına dur diyemeyen basiretsiz, ufku kapalı yöneticiler sayesinde Bursamız büyüklükte güya ülkemizin dördüncü şehri ama şampiyon olmuş bir takımı liğ de bile tutamamış.
Bursasporumuzu genel ve yerel yöneticiler hep beraber iki alt lige düşürmüş bir Bursa dan bahsediyorum. Bursa'mızın 17 ilçesi de her özeliği ile tarım, turizm, sanayisi ile örnek olması gerekirken yanlış planlamalarla adeta katledilmektedir.
Aslında her ilçe için öne çıkarılması gereken güzellikler vardır. Bu bağlamda kentimizin kanayan yaraları ve kangren olmuş konuları için gerekenleri tek tek anlatmak isterim.
Bu gün için yaşamış olduğum Mudanya dan başlayacağım.
Mudanya bir çok uygarlığın yaşayıp geçtiği ilçenin tarihi milattan önce 7. yüzyıla dayanır. İlk adının Myrleia dır.
Mudanya, 1321 yılında Orhan Bey tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.Mudanya Kasabası, Mondros Mütarekesi’nden önce İngiliz istilasına uğramıştır. Fakat Jandarma Onbaşı kahraman Şükrü Çavuş’un İngiliz Deniz Piyadesinin çıkartma yaptığı iskelede İngiliz Ordusundan bir binbaşı ile bir eri öldürerek telef etmesi üzerine İngiliz işgali bir gün bile sürmemiştir. 25 Haziran 1920'de gerçekleşen bu olaydan kısa bir süre sonra İngiliz ler yerini Yunanlar'a bırakmıştır. Düşman işgali altında 2 yıldan uzun süre kalan Mudanya, 12 Eylül 1922 günü Yunan işgalinden Gazi Mustafa Kemal'in silah arkadaşı askeri Halitpaşa'nın kumandasındaki kahraman mehmetcik tarafından kurtarılmıştır.
Türk Kurtuluş Savaşı'nı sona erdiren anlaşma 3-11 Ekim 1922 tarihleri arasında yapılan konferans sonucunda Mudanya’da imzalanmış ve Mudanya Mütarekesi adını almıştır. Batıda Karacabey, güneyde Osmangazi ve Nilüfer, doğuda Gemlik ile komşudur; kuzeyinde Gemlik Körfezi yer alır. 346 km²'lik bir alan kaplar.
Gemlik Körfezi’nin güney yüzünü kaplayan ve Bursa Ovası'nı denizden ayıran Mudanya dağları, doğu-batı yönünde Belli başlı akarsuyu Nilüfer Çayı'dır.
Fakat çok önemli olan İMRALI adasının yönetimi ve sınırları Mudanya ya bağlıdır.
Mudanya'da balıkçılık ayrı bir ekonomik kaynaktır. İMRALI'ya yaklaşıldığı müddetçe. Zeytincilik, ilçe halkının birinci derecede gelir kaynağıdır. Bağcılık, sebze ve meyvecilik, ayçiçeği, soğan ve tahıl gibi diğer tarımsal faaliyetler, az miktarda da olsa yapılmaktaydı. Denizi'n aşırı kirlenmesi sonucu ve İMRALI'ya yaklaşamamaları sayesinde balıkçılık sektöründe büyük gerileme olmuştur.
Yaz mevsiminde gerekli turizm faaliyetleri ni destekleyecek oluşumlar organizasyonlar yapılamadığı icin sezonu pek uzun sürmemektedir. Aslında Mudanya da akıllı yönetimler olsa turizim ile çok şeyler yapılabilir. Başta sağlık turizmi olmak kaydıyla Bursa'nın 2 tane adası bulunmaktadır bu adaları turizme açmak Mudanya ve Karacabey işbirliğini getirirken her iki ilçenin de olağan üstü güzellikleriyle iç ve dış turizmin, özellikle başta Bursa olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelenlerin oluşturduğu günü birlik ve geceleme li yerli turizm faaliyetleri yapılmalıdır..
Mudanya'nın Orman Müdürlüğü bünyesinde 6 bin 380 hektar orman alanı bulunmaktadır. Çam ve çeşitli zengin bitki örtüsü yanında defne yaprağı da mevcuttur. Mudanya' da sanayi hiç gerekmemektedir. Bence zeytin ve turizm, tarımla kendi kendi kendini besleyebilecek kapasitedir.
Sanayi kuruluşları olarak anılnanları da Mudanya dışına çıkarmak gerekirdi. Zeytinciler Hali'ndeki boş oturulan sigara tüketilip dedikodu üretilen kahvehaneleri de zeytin haline aslına döndürülmelidir. Ayrıca ilçede büyüklü küçüklü zeytin işleme tesisleri tanıtıp desteklemek gerekir.
İlçenin zamanla artan kuru kuruya popülerliği, feribot seferleri ile İstanbul'a erişiminin kolay olması ve deniz kıyısı olması insanların ilgisini çekmektedir. Ancak Hızlı Feribot insanlara hizmet etmek yerine RO-RO taşımacılığına başlamış olması düşündürücüdür.
İlçenin hemen hemen her mahallesinde zeytin ağaçları yok edilerek alt yapısı yetersiz depremler hesaplanamadan lüks apartman site ve rezidans ve derme çapma inşaatlara rastlamak mümkündür. İşin özü Mudanya'da duyarlı yönetim ve yöneticiler tam anlamıyla yok .Şayet dinlerlerse beni bir sonraki yazımda Mudanya yı uçuracak üne kavuşturacak bilegilerimi ve tavsiyelerimi bir sonraki yazım da yazacağım.
Hoşçakalın.
Yusuf ÖZ.
Mudanya.gen.tr kullanım Şartları Sitede yazılan her türlü yazı yada yorumlardan yazan kişi sorumludur. Köşe yazarlarının görüş ve düşünceleri yayın kuruluşumuzun görüş, düşünce ve kanaatleri ifade etmemekte olup yazarın şahşına aittir. Kullanıcılar yaptıkları yorumlardan ve paylaşımlardan kendileri sorumludur. Yapılan yorumlarda argo kelimer, kişisel yada kurumsal hakları ihlal eden yorumlar, karalama maksatlı yorumlar, aslı kanıtlanmamış beyenatlar yayınlamadan ötürü çıkabilecek yasal sorunlardan tamamen yorumu yazan kullanıcı sorumludur.