Bazıları bu yemekte et, bazıları da salça kullanılmaması gerektiğini söyleyeceklerdir. Girit, 8.303km2 'lik çok büyük bir ada. Geçmiş zamanın haberleşme, ulaşım ve yemek için gerekli malzemelere ulaşma şartları göz önüne alındığında atalarımızın bu yemeği yörelere göre etli, etsiz, salçalı, salçasız pişirdiklerini biliyorum. Bugün sizlere bu yemeğin bana göre en güzel pişirme şekli olan kuzu etli ve salçalı tarifini vereceğim.
Malzemeler:
500 gram pişken kuru fasulye
500 gram kuzu kol kuşbaşı
750 gram arapsaçı (maratha)
Bir çorba kaşığı domates salçası.
Bir adet irice kuru soğan.
100ml zeytinyağı.
Bir miktar tuz.
Hazırlanışı:
- Fasulyeyi akşamdan suya koyun. Ertesi gün iyice yumuşayana kadar haşlayın. Arap saçını ayıklayıp iyice yıkayın.
- Soğanı ince doğrayın. Tencerenin içine parça etleri atıp çok kısık ateşte ön pişmeye bırakın. Et saldığı suyu çekince zeytinyağının üçte birini tencereye ekleyip, kısa bir süre etleri zeytinyağda çevirin, ardından soğanı koyup kısık ateşte pembeleştirin.
- Bir kabın içinde yarım su bardağı ılık su ile salçayı eritin. Bir yandan yemeğe koymamız için kaynar su hazırlayın.
- Tencerenin içine arap saçını ardından erittiğiniz salçayı koyun, kapağı kapatıp kısık ateşte arap saçının pişmesini sağlayın.
- Arap saçı piştikten sonra suyunu süzdüğünüz fasulyeleri tencereye koyun. Kaynar sudan yeterince ekleyin. Kalan zeytinyağı ile tuzu ilave edin. Bir müddet daha pişirdikten sonra yemeğimiz servise hazır.
Afiyet olsun.
Ömer Beydeş
Gerçek Girit Yemekleri Yapanlar Grubu
Editörün Notu: Sayın Ömer Beydeş'e teşekkür ederiz.