Güncel Haber

Mudanya

Colors: Yellow Color

Hristiyanlığın kadim dönemlerinde büyük ilgi gören Tiirilye ve çevresinde çok sayıda görkemli kilise, manastır inşa edilirken, bu yapılardan birisi de Kemerli Kilise’dir. Ortodoks dünyası için oldukça önemli olan Kemerli Kilise’nin sütunlarının Mısır’ın İskenderiye şehrinden getirildiği belirtilirken, yapının 13. yüzyıl sonunda yapıldığı biliniyor.

Mudanya’nın Kumyaka Mahallesi’nde bulunan Baş Melekler Kilisesi dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak biliniyor. 780 yılında inşa edilen bin 234 yıllık kilise, Taksiyarhon adıyla da anılıyor.  Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yılları arasında yapılan ve mülkiyeti özel şahsa ait olan Baş Melekler Kilisesi, bir süre önce İstanbul Fener’de bulunan Fener Rum Patrikhanesi'ne satıldı  Satın alma işlemini Bursa Metropolitliğine atanan Elpidophoros Lambriniadis gerçekleştirdi.

Dünya üzerinde pek çok börek çeşidi olsa da Girit Böreğinin yeri ayrıdır. Mudanyamıza mübadele sonucunda gelen Girit Türkleri, Girit'lerin (Giritler Yunan değildir başlı başına bir millet ve medeniyettir) enfes lezzetlerini Mudanya mutfağına dahil etmişlerdir. İşte bu müthiş lezzetlerden biri Girit Böreği tarifi.

Nesilden nesile aktarılan kat kat lezzet " Girit Tatlısı " Mudanya mutfağının enfes lezzetlerinden olup, şerbetli tatlı sevenlerin sofralarının baş köşesinde yer bulmaktadır.

Ama hemen belirtmekte yarar var ki bu enfes lezzet malzeme kalitesinden ve miktarından taviz verilmeden yapılmalıdır ki damaklarda unutulmaz bir tat bıraksın.

Bazıları bu yemekte et, bazıları da salça kullanılmaması gerektiğini söyleyeceklerdir. Girit, 8.303km2 'lik çok büyük bir ada. Geçmiş zamanın haberleşme, ulaşım ve yemek için gerekli malzemelere ulaşma şartları göz önüne alındığında atalarımızın bu yemeği yörelere göre etli, etsiz, salçalı, salçasız pişirdiklerini biliyorum. Bugün sizlere bu yemeğin bana göre en güzel pişirme şekli olan kuzu etli ve salçalı tarifini vereceğim.

Kahvaltı fofralarımıza hem renk, hem de enfes bir lezzet eklemek için dayanılmaz bir seçenek, Girit usulü portakal reçeli. Kış mevsiminin bolca bulunan meyvelerinden portakalın Girit'e özel tarifine göre  yapılan reçeli sayesinde kahvaltı sofralarınızda unutulmaz damak tadını aylarca yaşayabilirsiniz. Zira doğal katkısız ve Girit usulü olarak yapacağımız reçelimizin lezzeti müthiş, raf süresi de bir hayli uzun.

Yapımı biraz meşakkatli bu yemeğin hazırlanışında ağırlıklı olarak pirinç, kıyma ya da kıyılmış et kullanırlar. Yapımını Girit'ten gelen büyüklerimden öğrendiğim ve yılda en az bir kez yaptığım mumbarın yapımında süt kuzunun sakatatlarını kullanacağız.